Bergen Geestgrond

Film Bergen Geestgrond - Sylvia Holstijn 2009

Manifestatie Bergen Geestgrond

Bergen Geestgrond was een manifestatie van de Stichting 'Bergen als Geestgrond' en museum Kranenburgh in 2009.
24 kunstenaars, allen met hun roots in Bergen NH en omgeving, hebben gezamenlijk gewerkt aan een tentoonstelling, een boek en een CD .

Het oorspronkelijke idee 'De Geestgronden' is ontstaan in 1992, met kunstenaar Harald Vlugt en Pieter Bijwaard aan het roer. Na vele bijeenkomsten en wilde plannen, leek het een onhaalbaar project, maar in 2007 heeft Pieter Bijwaard het project met succes nieuw leven ingeblazen.

De Film Bergen Geestgrond belicht alle 24 kunstenaars. 

De tentoonstelling heeft gedurende 4 maanden in Museum Kranenburgh gestaan. De film was onderdeel van de tentoonstelling en werd vertoond in de grote zaal.  

Deze dvd á 10,00 is te bestellen zowel via deze site, als via de stichting Bergen Geestgrond en enkele musea waaronder het Stadsmuseum in IJsselstein.   
Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier:
contact  

De 24 deelnemersSite museum Kranenburgh

"bergen geestgrond"

De combinatie Bergen en kunst doet direct denken aan de Bergense School, de groep kunstenaars die aan het begin van de vorige eeuw furore maakten met veelal expressieve, donkere schilderijen. Namen als Leo Gestel, Matthieu Wiegman, Dirk Filarski en Charley Toorop zijn voor altijd met het Noord-Hollandse dorp verknoopt.

 

Maar ook in de decennia daarna bleef Bergen op de kunstkaart. Van Adriaan van Dis tot Joost Zwagerman, van Guus Janssen  tot Thé Lau, van Emo Verkerk tot Rob Scholte; in de tweede helft van de twintigste eeuw

     

groeiden ze op in de driehoek Bergen, Alkmaar, Heiloo. De onderlinge contacten waren intensief. Bindende factor: kunst van hoog niveau.

Met een tentoonstelling, een boek, een cd en een film wil het project Bergen | Geestgrond laten zien wat de kunstenaars inspireerde en nog steeds inspireert. Bergen en omgeving vormt de ‘geestgrond’, ook voor een nieuwe generatie. Het accent van de presentatie ligt op de gemeenschappelijke projecten van de deelnemers.

Behalve de expositie in museum Kranenburgh geven de schrijvers en dichters lezingen en klinkt er muziek van de componisten en musici. Ook maakt een educatief programma onderdeel uit van het project. Want Bergen kan ook als broedplaats dienen voor een volgende generatie kunstenaars.

De volgende kunstenaars zullen meewerken aan het project:

Schrijvers/

dichters:

Pieter Boskma

Adriaan van Dis

Neeltje Maria Min

Dirk van Weelden

Joost Zwagerman

 

Cineaste:                                      

Sylvia Holstijn

Beeldend kunstenaars:

Pieter Bijwaard

Rik Fernhout

Wim Janssen

Rob Scholte

Brecht 

Maurice

van

Tellingen

Emo Verkerk  

Harald Vlugt           

Componisten/

muzikanten:

Edzard Dideric

Luuk de Haan

Guus Janssen

Thé Lau

Maarten van                     Roozendaal

Poet Stunt

JP den Tex

Daan van West

Marc Winder

Het project Bergen | Geestgrond vindt plaats van 14 april tot 11 juli 2009 (i.p.v. 13 juli) in museum Kranenburgh in Bergen NH. De organisatie is in handen van de Stichting Bergen als Geestgrond.

Het project is mede mogelijk gemaakt door:

TAQA Energy BV, Prins Bernhard Cultuurfonds NH, Gemeente Bergen NH, Elektrokern Schuurman, Stichting Victor Heiloo, Stichting A. Roland Holstfonds, Friesland Bank

Kijk voor meer informatie en/of beeldmateriaal op www.bergenalsgeestgrond.nl en www.museumkranenburgh.nl.